Παρνασσός: Ένα βουνό γεμάτο ενέργεια και περιπέτεια!

Δύο είναι τα ελληνικά βουνά με το πιο “βαρύ” όνομα: ο Όλυμπος και ο Παρνασσός. Ο Όλυμπος ήταν για τους αρχαίους Έλληνες το άβατο των θεών τους, ο Παρνασσός ήταν η μήτρα του γένους τους. Σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά, ο Παρνασσός μπορεί να μην είναι ο ομφαλός της γης, είναι όμως το κέντρο των χειμερινών σπορ. Πράγματι, ακόμα και οι ορειβάτες, επισκέπτονται τον Παρνασσό για μια χειμερινή ανάβαση στη Λιάκουραμ μια αναρρίχηση χιονιού στο Γεροντόβραχο ή μια κατάβαση με σκι της Βελίτσας. Σπάνια θα συναντήσεις πεζοπόρους άλλη εποχή στο βουνό. Η εγκατάλειψη της κτηντοτροφίας που κράταγε τα μονοπάτια ανοιχτά, αλλά και η προβολή του Παρνασσού, σχεδόν αποκλειστικά ως προορισμού χειμερινών σπορ και νεόπλουτης προβολής, έβαλε το ίδιο το βουνό και τα μονοπάτια του, στο περιθώριο.

Κι όμως, ο Παρνασσός είναι ένας πεζοπορικός παράδεισος. Απόκρημνες κορφές, βαθύσκιωτα δάση, σπηλιές φορτωμένες με θρύλους, ίχνη παλιών εποχών, φωτεινά ανθοστόλιστα λιβάδια και όμορφα χωριά, όλα, στη διάθεση του ανθρώπου που θέλει να δει και να βιώσει, κάτι περισσότερο από μια βιαστική και αγχώδη επίσκεψη σε κάποιο σαλέ ή χιονοδρομικό.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική και χρονολογείται από τα μισά της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν 18 οικισμοί, οι κάτοικοι των οποίων δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της μεταποίησης, της εξόρυξης μεταλλευμάτων και του τουρισμού. Ο Παρνασσός είναι ένα βουνό με εντυπωσιακές ορθοπλαγιές και βραχώδεις εκτάσεις, του οποίου το μεγαλύτερο τμήμα (76,6 %) καταλαμβάνουν οι σκληροί ασβεστόλιθοι. Λόγω της επικράτησης του ασβεστόλιθου, το καρστ του Παρνασσού είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και κάποιοι καρστικοί σχηματισμοί, όπως  η Καταβόθρα της Λιλαίας και το Κωρύκειο Άντρο, είναι γνωστοί σε εθνικό επίπεδο.

Ο Παρνασσός είναι ένα σύνθετο οικοσύστημα, το οποίο διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία τοπίων και βιοτόπων, με απόρροια να φιλοξενεί μια πλούσια όσο και σπάνια βιοποικιλότητα. Η πανίδα της περιοχής είναι επίσης σημαντική. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 5 είδη θηλαστικών, 2 είδη αμφιβίων, 2 είδη ερπετών και 2 είδη ασπονδύλων, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 92/43, 38 είδη πτηνών που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι  της Οδηγίας 79/409, καθώς και 68 επιπλέον είδη πτηνών που προστατεύονται από Διεθνείς Συμβάσεις. Επιπλέον, τουλάχιστον 7 είδη θηλαστικών προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία, ενώ αρκετά είδη σπονδυλόζωων περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας.

Τέλος, πέραν της φυσικής – οικολογικής του αξίας, ο Παρνασσός είναι ένας τόπος με εξαιρετικά μεγάλη πολιτιστική – ιστορική κληρονομιά, μια και σε αυτόν εντοπίζονται το Ιερό του Απόλλωνα και το Μαντείο των Δελφών, το διασημότερο και μακροβιότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας. Βέβαια, η μεγάλη πολιτιστική-ιστορική αξία της περιοχής ενισχύεται περαιτέρω από τα πολυάριθμα μνημεία, αρχαία και νεότερα, και την πλούσια ιστορία, με την οποία συνδέεται η περιοχή.

Επιλέξαμε τις πιο όμορφες πεζοπορικές διαδρομές, κατάλληλές για όλους, έχοντας βέβαια μια καλή φυσική κατάσταση, και που μπορούν να πραγματοποιηθούν σχεδόν όλο το χρόνο

HikingΑΓΟΡΙΑΝΗ - ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ


Hiking

 

 

ΑΡΧΑΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

 

Hiking


ΜΙΚΡΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ


Hiking

 

 

ΒΕΛΙΤΣΑ - ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΤΡΥΠΗ