Menalon Trail !! 75 χιλιόμετρα στη φύση !!

Η διαδρομή Menalon Trail είναι μια μεγάλη ορεινή πεζοπορία που διατρέχει τη χαράδρα Λούσιου ποταμού, τα δυτικά ανάγλυφα του Δυτικού Μαινάλου, την κοιλάδα Μυλάοντα ποταμού και τα ΝΑ Γορτυνιακά βουνά. Τόσο ο σχεδιασμός και η οργάνωση της διαδρομής, όσο και η γενικότερη υποδομή που την πλαισιώνει ακολουθούν τα πρότυπα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορίας (ERA) για την πιστοποίηση πεζοπορικών δικτύων. Μετά την πιστοποίηση της, το Menalin Trail προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορίας στους πεζοπόρους ως μια συνεκτική, ενδιαφέρουσα και ασφαλής ορεινή περιπέτεια.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Η περιοχή του Μαινάλου βρίσκεται στην Αρκαδία, στην καρδιά της Πελοποννήσου, της πλουσιότερης σε ιστορία και τοπία περιοχής της Ελλάδας.

Δεκάδες χωριά, άλλα στα πόδια του δάσους, άλλα στην περίμετρο των εύφορων λεκανών και άλλα στις εξόδους των μεγάλων κεφαλαριών, οριοθετούν τον όγκο του βουνού, που υψώνεται σχεδόν 1000 μ. πάνω από το απέραντο αρκαδικό υψίπεδο, ήδη γύρω στα 1000 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Τόπος πολυσχιδής και φυσικά κερματισμένος, η κεντρική Αρκαδία σμιλεύτηκε με πείσμα από τον άνθρωπο για χιλιάδες χρόνια και έφτασε στην εποχή μας στολισμένη με κάθε ιστορική ή τοπιολογική αναφορά που άνθισε ποτέ στη Μεσόγειο: σε κάθε πτυχή του φυσικού σκηνικού, πολιτείες και ξεμόνια, ακροπόλεις και ασκητήρια, δεξαμενές και γεφύρια, μπαρουτόμυλοι και αλώνια, ξέφωτα και κρήνες, ξεφυτρώνουν αδιάκοπα μέχρι που το μολύβι κουράζεται να καταγράφει και το μάτι να καταχωρεί. Και ανάμεσα σε όλα αυτά, ένα ατέρμον δίκτυο μονοπατιών ανεβαίνει, κατεβαίνει, φιδογυρίζει και αναστομώνεται στα λιβάδια και τα διάσελα.

Πάνω στον ιστό αυτόν χαράχτηκε το μεγαλύτερο οργανωμένο μονοπάτι της Ελλάδας, το Menalon Trail.

MENALON TRAIL - ADVENTURE CLUB HELLAS - OUTDOOR ACTIVITIES

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Το Menalon Trail εκτείνεται στην περιοχή του Δυτικού Μαινάλου, στα ανατολικά τμήματα των Γορτυνιακών Βουνών και στη χαράδρα του Λούσιου. Αν και όλη η περιοχή είναι ορεινή, το ανάγλυφο είναι ήπιο, με εξαίρεση τη χαράδρα του Λούσιου, όπου τα ρήγματα και η διάβρωση έχουν διαμορφώσει μεγάλες ασβεστολιθικές ορθοπλαγιές και τα ελατοδάση καλύπτουν όλο το Δυτικό Μαίναλο και τη ζώνη του Βαλτεσινίκου, ενώ αντίθετα τα βουνά πάνω από τα Λαγκάδια είναι γυμνά. Η χαράδρα του Λούσιου έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία βλάστησης και τοπίων, αποτέλεσμα της μορφολογίας και της έντασης της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η Γορτυνία είναι ορεινή και τραχιά και έτσι διαθέτει σημαντικά φυσικά περιουσιακά στοιχεία – κυρίως πηγές νερού, δασικών πόρων και κτηνοτροφίκές περιοχές- και αποτελεί καταφύγιο για πολλές μορφές ζωής. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραμέτρους, η πάγια κατοίκηση σε μικρές πόλεις ή χωριά έχει συμπληρωθεί σε ταραγμένους καιρούς από τα κύματα των πληθυσμών που αναζητούν την ασφάλεια.

Πολλές μικρές πόλεις εγκαταστάθηκαν στην Αρχαιότητα, όπως το Τευθίς, Μεθύδριο, Θεισόα του Μαινάλου και τις θέσεις των μεγάλων ναών και οι άξονες κίνησης είναι γνωστό σήμερα, καθώς και τη θέση της μια μεγάλη πόλη, τη Γόρτυνα, που άκμασε από τη Γεωμετρική περίοδο μέχρι η Βυζαντινή περίοδο. Κοντά στη Γόρτυνα, ένα σημαντικό θρησκευτικό και θεραπευτικό κέντρο αναπτύχθηκε, γνωστό ως Ασκληπιείο.

Λίγα είναι γνωστά για την πρώιμη και μέση βυζαντινή περίοδο, καθώς η περιοχή βρισκόταν μακριά από τις γραμμές τάσης της ιστορίας. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στα τέλη των Βυζαντινών χρόνων, όταν τα σημαντικά μοναστήρια της «Φιλοσόφου» και «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» ιδρύθηκαν. Κατά την επόμενη περίοδο, το ενδιαφέρον των φράγκων για την Πελοπόννησο και την παρατεταμένη σύγκρουση στην περίμετρο του αντανακλώνται μέσα στη Γορτυνία και υπογραμμίζεται από την κατασκευή των οχυρώσεων στα χωριά της Καρύταινας, Άκοβας, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο και άλλα.

Αναμφίβολα, η περίοδος που αρχίζει με την αποχώρηση των Βενετών (1715) και διαρκεί μέχρι την απελευθέρωση από την Τουρκοκρατία (1825) είναι μια περίοδος σημαντικών εντάσεων και γεμάτο εξαιρετικές ευκαιρίες για την Γορτυνία, και ο πλούτος της και τα αμυντικά πλεονεκτήματα της σε συνδυασμό, αντιστοιχούσαν στις προκλήσεις των καιρών. Οι σταθερή παραγωγή πόρων από το βουνό, οι νερόμυλοι της Δημητσάνας, η παραγωγή πυρίτιδας, οι νέοι κοινωνικοί και οικονομικοί ρόλοι των μονών, η πρωταρχική σημασία της ασφάλειας που παρέχεται από την ορεινή ενδοχώρα σε σύγκριση με την εκτεθειμένη και συνεχώς απειλούμενη πεδινή περίμετρο είναι οι λόγοι της κοινωνικής, οικονομικής και διοικητικής ανάπτυξης της Γορτυνίας.
Το αποκορύφωμα της δύναμης της περιοχής είναι οι ισχυρές οικογένειες του Κολοκοτρώνη, Πλαπούτα και Δεληγιάννη, οι οποίοι ξεκίνησαν ή έχουν συμμετάσχει στην επανάσταση του 1821 και στη συνέχεια στη διοίκηση της αναγέννησης του ελληνικού κράτους.
Από το 1833 έως το 1997 η Γορτυνία ήταν διοικητικά μια επαρχία της Αρκαδίας, μαζί με εννέα άλλους δήμους, Γόρτυνος, Δημητσάνας, Τρικολώνων, Ηραίας, Τρόπαια, Κοντοβάζαινα, Κλείτορος, Λαγκάδια και Βυτίνα. Το 2010 το σχέδιο μεταρρύθμισης του Καλλικράτη ανασυγκρότησε την επαρχία της Γορτυνίας γεωγραφικά ως Δήμος Γορτυνίας, με πρωτεύουσα την Δημητσάνα.
Ο δήμος έχει τώρα μια περιοχή των 1180 τ. χλμ. και πληθυσμό μόλις 10.320 κατοίκους. Δύο μεγάλες οδικές αρτηρίες διασχίζουν την Γορτυνία, ο δρόμος Βυτίνας-Τρίπολης-Λαγκάδια-Ολυμπία, και ένα άλλο τμήμα αυτού του δρόμου με κατεύθυνση προς Μεγαλόπολη. Γύρω τους ένας ελικοειδής δρόμος που διασχίζει Μαίναλο (συνδέσεις από τη Βυτίνα σε Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου-Τρίπολη και σύνδεση με Αλωνίσταινα -Τρίπολη) που με το τοπικό και δασικό οδικό δίκτυο επιτρέπει την πρόσβαση σε όλους τους σημαντικούς πόρους και τα τουριστικά αξιοθέατα.

Menalon Trail 75km - Τα 8 Τμήματα

Το Μονοπάτι του Μαινάλου εκτείνεται σε μήκος 75 χλμ. Περνάει μέσα από τα χωριά της Στεμνίτσας, Δημητσάνας, Ζιγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο και τα Λαγκάδια, ενεργοποιώντας το σύνολο της τουριστικής υποδομής και των υπηρεσιών του νομού Γορτυνίας.

Τόσο ο σχεδιασμός και η οργάνωση του μονοπατιού, όσο και η γενική υποδομή του, πληρεί πλήρως τα πλαίσια που ορίζει το πρότυπο που έθεσε η European Ramblers Association (ERA), που συγκεντρώνει 33 εθνικές ομοσπονδίες ευρωπαϊκών χωρών και με περίπου 3.000.000 μέλη. Αφού το Μονοπάτι του Μαινάλου αξιολογήθηκε σύμφωνα με 41 σημεία-παραμέτρους μέτρησης, για την ποιότητα και τα τεχνικά κριτήρια, έλαβε το πιστοποιητικό ικανότητας ως ένα από τα Trails Master Quality (Leading Quality Trails – Best of Europe) και προτάθηκε και από την ERA στους Ευρωπαίους πεζοπόρους ως ένα συνεκτικό, ενδιαφέρον και ασφαλές βουνό για περιπέτεια. Το Μονοπάτι του Μαινάλου είναι το 10ο Ευρωπαϊκό μονοπάτι που παίρνει αυτή τη σημαντική εγγύηση ποιότητας και ασφάλειας.

One Day Hiking Trips

Τμήμα 1

Στεμνίτσα - Δημητσάνα Χρόνος: 5 ώρες | Μήκος: 12.5 χλμ

Τμήμα 2

Δημητσάνα - Ζυγοβίστι Χρόνος: 2 ώρες | Μήκος: 4.2 χλμ

Τμήμα 3

Ζυγοβίστι - Ελάτη Χρόνος: 5 ώρες | Μήκος: 14.9 χλμ

Τμήμα 4

Ελάτη - Βυτίνα Χρόνος: 2 ώρες 30' | Μήκος: 8.5 χλμ

Τμήμα 5

Βυτίνα - Νυμφασία Χρόνος: 2 ώρες | Μήκος: 5.6 χλμ

Τμήμα 6

Νυμφασία - Μαγούλιανα Χρόνος: 3 ώρες 30' | Μήκος: 8.9 χλμ

Τμήμα 7

Μαγούλιανα - Βαλτεσινίκο Χρόνος: 2 ώρες 30' | Μήκος: 6.6 χλμ

Τμήμα 8

Βαλετσινίκο - Λαγκάδια Χρόνος: 5 ώρες | Μήκος: 13.9 χλμ

the absolut adventure
6 days 75 km

6 days
5 nights

Αυτή η 6ήμερη πεζοπορική περιπέτεια θα σας οδηγήσει στα μονοπάτια που ξεδιπλώνονται μέσα από το βουνό, από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού μέχρι τις δυτικές πλαγιές της κοιλάδας του ποταμού Μυλάων και το χωριό Βυτίνα. Η πεζοπορία στο Menalon trail είναι κατάλληλη για όλους, σε μια περιοχή με μεγάλη φυσική ομορφιά και ιστορική σημασία.