Βαθμοί δυσκολίας πεζοπορικών - ορειβατικών διαδρομών

Ο χαρακτηρισμός του βαθμού δυσκολίας μιας διαδρομής είναι αρκετά περίπλοκος καθ΄ ότι εξαρτάται από τις ικανότητες του πεζοπόρου και την υποκειμενική κρίση αυτού που τη χαρακτήρισε.
Η παρακάτω βαθμολόγηση είναι η πλέον πρόσφατη και αποτελεί ένα εργαλείο των ορειβατικών συλλόγων προκειμένου να υπάρχει ένας κοινός κώδικας χαρακτηρισμού της δυσκολίας μιας διαδρομής και ο οποίος γράφεται δίπλα σε κάθε διαδρομή. Ο βαθμός δυσκολίας λαμβάνει υπ’ όψιν την περίοδο που θα πραγματοποιηθεί η διαδρομή (καλοκαίρι- χειμώνας).

Βαθμοί δυσκολίας πεζοπορικών - ορειβατικών διαδρομών

Το σύμβολο + προστίθεται στο βαθμό δυσκολίας (π.χ 2+, 3+ κλπ.) όταν υπάρχουν αναρριχητικά περάσματα, εκτεθειμένες κόψεις, λούκια, ή κλίσεις χιονιού/πάγου από 40ο και πάνω. Η συμμετοχή σε τέτοιες διαδρομές απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση και εξοικείωση με το ορεινό πεδίο. Για τις χειμερινές αναβάσεις απαιτούνται επίσης γνώσεις στοιχειώδους ασφάλισης συντρόφου με τεχνικά μέσα.

Η πρώτη κατηγοριοποίηση βαθμολόγησης της δυσκολίας των ορειβατικών διαδρομών είχε καθιερωθεί από τον Ε.Ο.Σ Αθηνών και τηρείται από πολλούς συλλόγους μέχρι σήμερα.

Κατηγορία Α
Εύκολες πεζοπορικές αναβάσεις διάρκειας μέχρι 6 ωρών, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι.

Κατηγορία Β
Πεζοπορικές αναβάσεις 6 έως 8 ωρών σε χαμηλά βουνά, με ή χωρίς χιόνι. Μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι με καλή όμως φυσική κατάσταση και ανάλογο εξοπλισμό.

Κατηγορία Γ
Ορειβατικές χειμερινές αναβάσεις διάρκειας άνω των 8 ωρών , με απαραίτητη τη χρήση πιολέ – κραμπόν, ή πολυήμερες καλοκαιρινές διασχίσεις με πολύωρες καθημερινές πορείες.

Κατηγορία Δ
Δύσκολες πολύωρες χειμερινές αναβάσεις. Απαραίτητες αναρριχητικές γνώσεις και πλήρης εξοπλισμός χειμερινού βουνού.

Βαθμοί δυσκολίας για αρχάριους

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις εξορμήσεις μας συμμετέχουν τόσο έμπειροι πεζοπόροι όσο και αρχάριοι, παραθέτουμε πιο κάτω τους βαθμούς δυσκολίας για Αρχάριους μια και κάποια άτομα έρχονται για πρώτη φορά σ’ επαφή με την Πεζοπορία μέσω της Adventure Club Hellas

FAMILY – Μια χαλαρή απόδραση στη φύση, κατάλληλη για όλους, για οικογένειες και για παιδιά*

EASY – Κατάλληλο για αρχάριους

MODERATE – Κατάλληλο για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση

MODERATE II – Κατάλληλο και για αρχάριους με ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ φυσική κατάσταση, που γυμνάζονται συστηματικά ή κάνουν κάποιο άθλημα σε τακτική βάση – ακατάλληλο για άτομα που μόλις έχουν ξεκινήσει πεζοπορία και δεν γυμνάζονται πολύ συστηματικά

HARD – Ακατάλληλο για αρχάριους. Απαιτείται ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ φυσική κατάσταση και προηγούμενη εμπειρία σε πεζοπορίες Βαθμού “MODERATE II”

VERY HARD – Ακατάλληλο για αρχάριους. Απαιτείται ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ φυσική κατάσταση και προηγούμενη εμπειρία σε πεζοπορίες Βαθμού “MODERATE II” και “HARD”

Συμμετοχή παιδιών

Η ελάχιστη ηλικία συμμετεχόντων για περιπέτειες με βαθμό δυσκολίας έστω και EASY μπορεί να είναι από  12 χρόνων με την προϋπόθεση ότι αν είναι μέχρι 18 χρόνων συμμετέχουν μαζί με γονέα ή πιστοποιημένο κηδεμόνα και έχουν καλή φυσική κατάσταση και τον ελάχιστον τουλάχιστον απαραίτητο εξοπλισμό. Για τις περιπέτειες που περιγράφονται σαν FAMILY, μπορούν να συμμετέχουν και μικρότερα παιδιά με την προϋπόθεση ότι συμμετέχουν μαζί με γονέα ή κηδεμόνα τους αφού πρώτα γίνει σχετική συνεννόηση με την Adventure Club Hellas