Via Ferrata

Be Adventurous

escape the monotony

ADVENTURE CLUB

ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ADVENTURE CLUB

Έμπειροι οδηγοί

Το υψηλό επίπεδο της  ομάδας και ο επαγγελματισμός, θα σας κάνει να νιώσετε απόλυτα ασφαλείς και να απολαύσετε την δραστηριότητα

Σχέση ποιότητας και τιμής

Fun & Safe !!! Οι δραστηριότητες μας είναι έτσι φτιαγμένες ώστε να λαμβάνετε την μέγιστη ικανοποίηση, χωρίς περικοπές στην ασφάλεια στην καλύτερη δυνατή τιμη !!

Escape - Explore - Experience

Ανακαλύψτε τα απόκρυφα και μαγικά τοπία της Ελλάδας κι αγαπήστε ακόμα περισσότερο αυτή τη χώρα, φτιάχνοντας τις δικές σας ονειρεμένες αναμνήσεις

Ο ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Αν έχεις υψοφοβία σίγουρα δεν θες να βρεθείς εκεί, αν όχι, θα τις λατρέψεις.

Δε χρειάζεται να είσαι καλός ορειβάτης ή να έχεις τον τέλειο εξοπλισμό, μπορείς απλά να περάσεις πολύ καλά κάνοντας αναρρίχηση σε μια διαδρομή “Via Ferrata”. Με την προϋπόθεση βέβαια πως αντέχεις τα ύψη.

Για αυτούς που αναρωτιούνται τι είναι μια “Via Ferrata”, εξηγούμε: “Η διαδρομή Via Ferrata είναι ένας τρόπος να φτάσεις σε ψηλά βουνά και σε απόκρημνους γκρεμούς χωρίς τον χρονοβόρο εξοπλισμό και τα σχοινιά που χρειάζεται κανονικά η αναρρίχηση.”
“Βασικά, πρόκειται για ένα συρματόσχοινο καρφωμένο πάνω στο βράχο που ακολουθείς δεμένος πάνω του στη διαδρομή. Πάνω σε αυτό μπορείς να κρατιέσαι – εάν πέσεις, η ιδέα είναι ότι το συρματόσχοινο και το ειδικό δέσιμο θα σε κρατήσουν στη θέση σου.”
Εκτός από το συρματόσχοινο και ανάλογα με τη δυσκολία, σε μια via ferrata μπορεί να βρει κανείς και άλλα βοηθήματα όπως πχ σιδερένια σκαλιά πακτωμένα στο βράχο, σκάλες, κρεμαστές γέφυρες, τούνελ, κλπ.

Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ανακαλύψετε την ομορφιά των βουνών και να εξερευνήσετε μονοπάτια που δεν μπορούν να βιώσουν πολλοί ταξιδευτές. Και περισσότερο από αυτό είναι μια ευκαιρία για εσάς να αντιμετωπίσετε τον φόβο σας για τα ύψη και να πείτε “ναι το έκανα” !! 

VIA FERRATA

Όπως το λέει και το όνομα η ιδέα είναι ιταλική. Αμέσως μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο στους Δολομίτες, οι άνθρωποι άρχισαν να ανεβαίνουν στα βουνά εκμεταλευόμενοι τις εκτεταμένες υποδομές που άφησαν πίσω τους οι στρατιώτες. Οι διαδρομές ήταν εντυπωσιακές και σε οδηγούσαν σε μέρη απρόσιτα με άλλο τρόπο. Η ανάπτυξη του τουρισμού στη περιοχή οδήγησε στη συντήρηση των παλιών και τη δημιουργία καινούργιων διαδρομών. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται το καλοκαίρι τους Δολομίτες για να ανέβουν μια από τις χιλιάδες καταπληκτικές διαδρομές.

Μια via ferrata μπορεί να είναι μικρή και σύντομη (200-300 μ.), μπορεί όμως να είναι πολύωρη και να φτάνει και τα 1000 μ. απαιτώντας εμπειρία στο βουνό. Μπορεί κανείς να κάνει ακόμη και πολυήμερες διαδρομές περνώντας από τη μια via ferrata στην άλλη.

Μια via ferrata δεν είναι απαιτητική όπως μια αναρριχητική διαδρομή. Είναι βέβαια πιο απαιτητική από την απλή πεζοπορία.

Απευθύνεται σε όλους όσοι δεν έχουν υψοφοβία και έχουν μια ικανοποιητική φυσική κατάσταση. Αόμη και σε παιδια. Με τη συνοδεία ενηλίκων φυσικά.

 

DIFFICULTY LEVEL

Terrain

A challenging walk on a straightforward but exposed path.

Safety

Wire ropes, chans, ladders, bridges, iron champs, steps that allow a secure but a little exhausting climb

Equipment

Via ferrata equipment recommended

Ability

Steady feet and good with heights

Terrain

Flat to steep rocky terrain, exhausting and power draining passages which alternate with relaxing ones

Safety

Wire ropes, ladders, bridges, iron clamps, steps in a combination that asks for more body control than grade A

Equipment

Via ferrata equipment recommended

Ability

Steady feet, good with heights and good phisycal condition (some endurance in arms and legs

Terrain

Steep terrain, exposed passages and vertical parts. Grips and steps are small. Longer power draining passages

Safety

Wire ropes, ladders, bridges, iron clamps and steps. A combination that requires more power and courage

Equipment

Via ferrata equipment highly recommended. Inexperienced children may need to use a rope as well.

Ability

Steady feet, good with heights , power and endurance in arms and legs

Terrain

Very steep to vertical with overhanging parts as well. Very exposed mostly

Safety

Wire rope, ladder, bridges. Almost no iron clamps or steps. Even most difficult parts secured only by wire ropes

Equipment

Not suitable for beginners and children. Via ferrata equipment is a must, in some occasions the use of rope may be needed

Ability

Power in arms, hands and legs. Experience in rock climbing (overhanging routes/boulders) would help a lot

Terrain

Primarily overhanging and very exposed with small footholds. Easier sections mostly unprotected

Safety

Almost entirely made of wire rope, with hardly any other elements such as ladder, bridges, steps etc.

Equipment

Not suitable for beginners and children. Via ferrata equipment and rope are a must

Ability

Climbing experience is essential. Lots of strength required in arms, fingers and legs. Increased mobility and endurance.

Via Ferrata For Begginers !!

All You Need To Know !!

Είναι η Via Ferrata για όλους?

Όποιος έχει ένα ελάχιστο επίπεδο φυσικής κατάστασης μπορεί να ακολουθήσει ένα μονοπάτι Via Ferrata. Φυσικά, όσο πιο δύσκολο είναι το μονοπάτι τόσο υψηλότερο θα πρέπει να είναι και το επίπεδο της φυσικής κατάστασης και οι ικανότητες ορειβασίας. Στις εξορμήσεις μας επιλέγουμε διαδρομές δυσκολίας κυριώς  Α, B και C, αλλά υπάρχει η δυνατότητα προσέγγισης πιο δύσκολων διαδρομών ….

Μπορώ να “βγω” από μία διαδρομή Via Ferrata όποτε θελήσω?

Η απάντηση μπορεί να διαφέρει ανάλογια με τη διαδρομή της Via Ferrata που πρόκειται να ακολουθήσετε. Οι περισσότερες από τις διαδρομές δεν προσφέρουν μια διαδρομή εξόδου, επομένως σε αυτήν την περίπωση θα έχετε μόνο 2 επιλογές: είτε να επιστρέψετε με τον ίδιο τρόπο που ήρθατε είτε να προχωρήσετε προς τα εμπρός και να φτάσετε στο τέλος της διαδρομής. Γι΄αυτό πριν ξεκινήσετε μια Via Ferrata, βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι και σωστά ενημερωμένοι σχετικά με τη δυσκολία και τις φυσικές απαιτήσεις της διαδρομής

Τι εξοπλισμό χρειαζόμαστε για τη Via Ferrata ?

Σε κάθε δραστηριότητα Via Ferrata θα πρέπει να έχετε απαραίτητα τον παρακάτω  βασικό εξοπλισμό :

  • Κράνος: θα σας προστατεύσει από τυχόν πέτρες που μπορεί να ρίξει ο μπροστινός σας
  • Via Ferrata Kit: το πιο σημαντικό μέρος του εξοπλισμού – αποτελείτε από δύο καραμπίνερ με αυτόματη ασφάλεια και τον ιμάντα απόσβεσης (αποσβεστήρας) που θα σας κρατήσει σε πιθανή πτώση. Με τη βοήθεια των δύο καραμπίνερ είμαστε μόνιμα ασφαλισμένοι στο συρματόσχοινο.
  • Πεζοπορικά μποτάκια ή approach με σόλα Vibram
  • Μποντριέ : μας κρατάει ασφαλής μαζί με τον αποσβεστήρα μας σε περίπτωση πτώσης.

Εκτός από τον παραπάνω βασικό εξοπλισμό που αναφέραμε σας προτείνουμε και τα παρακάτω που ενδείκνυται να έχετε μαζί σας: 

  • Δερμάτινα χοντρά γάντια που θα προστατέψουν τα χέρια σας από τα  ξέφτια στο συρματόσχοινο
  • Προσωπικό ατομικό φαρμακείο 
  • Φακός κεφαλής και εφεδρικές μπαταρίες
  • Νερό και snack
  • Ρούχα κατάλληλα για την εποχή και τον καιρό που θα επιλέξετε να πάτε 

Θα πρέπει να έχω "οδηγό" μαζί μου στην πρώτη μου Via Ferrata

Πρώτα απ ‘όλα είναι πάντα σημαντικό να έχετε ένα έμπειρο άτομο δίπλα σας όταν δοκιμάζετε για πρώτη φορά μια ακραία δραστηριότητα. Σε αυτήν την περίπτωση το άτομο σας θα είναι ένας οδηγός βουνού που ειδικεύεται στη Via Ferrata. Ο οδηγός θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλειά σας και για να σας διδάξει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε τη διαδρομή.

Τις περισσότερες φορές ο οδηγός είναι αυτός που σας παρέχει των απαραίτητο εξοπλισμό για τη Via Ferrata. Δεδομένου ότι το δοκιμάζετε για πρώτη φορά, δεν αξίζει να επενδύσετε στον εξοπλισμό χωρίς να ξέρετε αν σας αρέσει ακόμη και αν αυτό είναι κάτι που θα κάνετε συχνά σε επόμενες εξορμήσεις.