οΛΥΜΠΟΣ 2918m

ΙΟΥΛ 23 - ΙΟΥΛ 25, 2021

3ΜΕΡΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΥΘΙΚΟ ΒΟΥΝΟ

160€

Συμπεριλαμβάνει

ΦΠΑ 24%

ΟΛΥΜΠΟΣ 2918m

Ο Όλυμπος είναι ένα από τα πιο γοητευτικά βουνά της Ελλάδας. Απομονωμένος από τα άλλα ορεινά συγκροτήματα, με κύριο χαρακτηριστικό την ψηλότερη κορφή της Ελλάδας στα 2.918 μ., συναρπάζει με τον μύθο του αρχαίου δωδεκάθεου. Στη γοητεία του συμβάλλει και το αυστηρό και μεγαλειώδες ορεινό ανάγλυφό του, μαζί με τον Εθνικό δρυμό, με αποτέλεσμα να αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους ορειβάτες Οι εναλλαγές του τοπίου που αποκαλύπτει είναι εντυπωσιακές. Τα πυκνοφυτεμένα, σκιερά χαμηλά τμήματά του έρχονται σε αντίθεση με την αλπική του διαμόρφωση που συναντάται ψηλότερα, προσφέροντας στους ορειβάτες εικόνες εξαιρετικής άγριας ομορφιάς. Η πρώτη γνωστή ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1913 από τον Έλληνα Χρήστο Κάκαλο, και τους Ελβετούς Frederic Boissonnas και Daniel Baud-Bovy.

Η αναφορά είναι ίσως πλεονασμός μια και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τοποθετήσει τους 12 θεούς τους στην κορυφή του Ολύμπου, την οποία δεν τολμούσαν να προσεγγίσουν. Έφθαναν μέχρι τις  κορυφές Άγιος Αντώνιος και Προφήτης Ηλίας, όπου είχαν οπτική επαφή με την κορυφή, και εκεί άφηναν τα αφιερώματα τους. Στα βόρεια του Λιτόχωρου, σε απόσταση περίπου 10 χλμ., βρίσκεται το αρχαίο , ο σπουδαιότερος λατρευτικός χώρος των Μακεδόνων που άκμασε από το 400 π.Χ. μέχρι και το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου. Στις βόρειες και ανατολικές πλευρές του Ολύμπου έχουν εντοπιστεί αρχαία κατάλοιπα όπως οικισμοί, ταφικοί περίβολοι, οχυρωματικά έργα κλπ.

Στη δυτική πλευρά του βουνού υπήρξε η πόλη και νότια του σημερινού ομώνυμου χωριού σώζεται η βάση του ναού του Πυθίου Απόλλωνα. Στην ανατολική πλευρά του βουνού, βόρεια του χωριού Σκοτίνα, υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας πόλης, που συνδέεται με τη γέννηση αλλά και με τον θάνατο του Ορφέα από τις Μαινάδες, καθώς στον τόπο αυτό τάφηκαν τα κομμάτια του κορμιού του, από τις μούσες.

Το εθνικό πάρκο του Ολύμπου ιδρύθηκε το 1938 και αποτελεί το παλαιότερο από τα 10 εθνικά χερσαία πάρκα της Ελλάδας. Καταλαμβάνει έκταση 40.000 στρεμμάτων και εκτείνεται από την ανατολική πλευρά του βουνού (υψόμετρο 600 μ.) μέχρι τις κορυφές του. Η UNESCO, αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή σημασία του Ολύμπου, από το 1981 τον ενέταξε στο πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα, σκοπός του οποίου είναι να προστατεύσει και να διατηρήσει τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα του πλανήτη μας.

το μονοπατι των μουσων

Θέση Γκορτσιά (Διασταύρωση) – Θέση Πετρόστρουγκα – Οροπέδιο Μουσών – Κορυφή Μύτικας

ΑΝΑΛΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ
  • ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΛΙΤΟΧΩΡΟ - ΓΚΟΡΤΣΙΑ - ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ

13.00 - 13.30: Συνάντηση στο Λιτόχωρο στην Κεντρική Πλατεία

13.30: Αναχώρηση με τα αυτοκίνητα μας για τη θέση Γκορτσιά 1100μ

14.30: Ξεκινάμε την πεζοπορία μας ακολουθώντας μονοπάτι μέσα από δάσος μαυρόπευκων που ανηφορίζει ομαλά στη ράχη της Γκορτσιάς. Σύντομα φθάνουμε στο πλάτωμα Μπάρμπα στο πρώτο σημείο ανάπαυλας της ανάβασης. Από τη θέση Μπάρμπα συνεχίζουμε σε ομαλή ανηφοριά μέσα σε δάσος κωνοφόρων και οξιάς, περνάμε τον ώμο Κόκα και βγάινουμε στο λιβάδι του Στράγγου. Από εκεί συνεχίζουμε σε κεντρικό μονοπάτι μέχρι το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας που υψώνεται στο κάτω μέρος μιας επικλινούς πετροπλαγιάς με αραιά αλλά γιγαντιαία ρόμπολα σε υψόμετρο 1930μ.

18.00: Άφιξη στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας όπου διανυκτερεύουμε. Η θέα από το καταφύγιο προς το Λιτόχωρο και τη θάλασσα είναι υπέροχη. Απολαμβάνουμε τα μοναδικά χρώματα της δύσης του ηλίου !!

Μήκος διαδρομής: 5.3 km
Μέγιστο υψόμετρο: 1950m
Ελάχιστο υψόμετρο: 1091m
Συνολική ανάβαση 860m
Ο χρόνος πορείας εκτιμάται με τις στάσεις ± 3.30 ώρες

ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ - ΟΡΟΠΕΔΙΟ - ΚΑΤ.ΚΑΚΑΛΟΣ


07.00: Πρωινό ξύπνημα για πρωινό και προετοιμασία για την πεζοπορία μας.


08.00: Αναχώρηση προς το οροπέδιο των Μουσών, με προορισμό το ορειβατικό καταφύγιο Κάκαλος! Ακολουθούμε το μονοπάτι που μας οδηγεί για τη Σκούρτα, ανηφορίζει ομαλά αλλά επίμονα με ανοιχτούς ελιγμούς σε γυμνές πλαγιές. Σε ± 2 ώρες φθάνουμε στη Σκούρτα 2476μ, στο πρώτο σημείο ανάπαυλας της ανάβασης μας. Ακολουθεί ο Λαιμός, ένα εκ πρώτης όψεως πολύ στενό πέρασμα, που ωστόσο διατρέχεται από ένα πλατύ και ασφαλές μονοπάτι.
Στο τέλος του Λαιμού, μετά από λίγους ελιγμούς, φθάνουμε στο Πέρασμα του Γιώσου και αμέσως βγάινουμε στο Οροπέδιο των Μουσών. Πλέον το καταφύγιο είναι ορατό μπροστά μας !!


11.30: Άφιξη στο καταφύγιο Χ. Κάκαλος (2650μ). Τακτοποίηση του εξοπλισμού μας και ναι ήρθε η ώρα να απολαύσουμε ένα γνήσιο ορειβατικό γεύμα!! Το απόγευμα θα περιηγηθούμε στις διπλανές κορυφές, Μεγάλη Τούμπα (2801μ) και Προφήτης Ηλίας (2803μ). Βραδινό γεύμα, με θέα προς το “Θρόνο του Δία”, απολαμβάνοντας τα μοναδικά χρώματα της δύσης του ηλίου !!


Μήκος διαδρομής: 5.9 km
Μέγιστο υψόμετρο: 2650m (κατ. Χ.Κάκαλος)
Ελάχιστο υψόμετρο: 1950m
Συνολική ανάβαση 700m
Ο χρόνος πορείας εκτιμάται με τις στάσεις ± 3.30 ώρες

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΜΥΤΙΚΑ 2918Μ


06.30: Πρωινό ξύπνημα για πρωινό και προετοιμασία για την ανάβαση μας στην κορυφή του Ολύμπου (2918μ Μύτικας).


07.15: Ξεκινάμε για την ανάβαση μας στον Μύτικα!! Ξεκινώντας από το καταφύγιο μας θα τραβερσάρουμε το Στεφάνι φθάνοντας σε 30 λεπτά περίπου στα Ζωνάρια του Στεφανιού.


09.00-09.30: ΚΟΡΥΦΗ ΜΥΤΙΚΑΣ 2918Μ. Έχοντας πλέον φθάσει στην κορυφή μπορείτε να αποτυπώσετε τις εντυπώσεις σας στο βιβλίο ιστορικού αναβάσεων, βγάζουμε τις αναμνηστικές μας φωτογραφίες και ετοπιμαζόμαστ για την επιστροφή μας στο καταφύγιο Χ. Κάκαλος


12.00: Έχοντας πλέον ολοκληρώσει τις αναβάσεις μας στις υψηλότερες κορυφές, έφτασε η ώρα να ξεκινήσουμε την κατάβαση μας. Επιστέφουμε από την ίδια διαδρομή, με προορισμό το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας όπου θα κάνουμε στάση για σνακ και καφέ. Συνεχίζουμε την πορεία μας με προορισμό τη θέση Γκορτσιά όπου θα βρίσκονται τα αυτοκίνητα μας


Μήκος διαδρομής: 11.2 km
Μέγιστο υψόμετρο: 2650m (κατ. Χ.Κάκαλος)
Ελάχιστο υψόμετρο: 1091m
Συνολική κατάβαση: 1559m
Ο χρόνος πορείας της επιστροφής εκτιμάται με τις στάσεις ± 5.00 ώρες

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

ΦΑΓΗΤΟ

Στα καταφύγια υπάρχει οργανωμένη κουζίνα, όπου σερβίρεται πρωινό, μεσημεριανο, βραδινό ενώ υπάρχουν και λίγα σνακ

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες γίνεται λίγες ημέρες πριν την έναρξη της εκδρομης

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤ' ΑΤΟΜΟ

▶ ΜΑΧ GOUP SIZE: 13 ΑΤΟΜΑ
▶ Έλληνα ΔΙΕΘΝΗ ΟΔΗΓΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
▶ Επαγγελματία συνοδό βουνού της Adventure Club
▶ Οργάνωση και συντονισμός από την Adventure Club
▶ Όλοι οι νόμιμοι φόροι
▶ Ομαδικό φαρμακείο
▶ Όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για την ανάβαση στο
Μύτικα (κράνος, μποντριέ, σχοινιά)
▶ Φακός κεφαλής για όσους δεν έχουν
▶ Διαμονή 2 ημερών στα καταφύγια
▶ Ποιοτικές φωτογραφίες
▶ Ασφάλεια αστικής ευθύνης

▶ Μετακίνηση από και προς το σημείο εκκίνησης
▶ Ποτά, Γεύματα
▶ Διάφορα προσωπικά έξοδα
▶ Ότι άλλο δεν αναφέρεται παραπάνω

▶ Έκπτωση 10% (τελική τιμή με ΦΠΑ 144€)  για προεξόλφηση
όλου του ποσού μέχρι 20 ΜΑΙΟΥ 2021
▶ Επιβεβαιωση της κράτησης γίνεται με προκαταβολή 30%
με τη δήλωση συμμετοχής. Εξόφληση υπολοίπου μέχρι και 20
ημέρες πριν από την ημέρα έναρξης της εκδρομής
Δηλώσεις συμμετοχής:
Στο webiste www.adventureclub.com.gr, στο κινητό τηλέφωνο
6941430681 ή στο contact@adventureclub.com.gr

▶ Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής. όπως ορίζει η πολιτεία.
▶ Ο διαργανωτής, Adventure Club Hellas, έχει το δικαίωμα να προβεί σε αλλαγές των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων, αναλόγως των καιρικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων
▶ Οι ώρες διεξαγωγής των δραστηριοτήτων / εξορμήσεων που αναφέρονται στo πρόγραμμα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, την ομοιογένεια της ομάδας και άλλους παράγοντες.
▶ Οι συμμετέχοντες αποδέχονται όλους τους όρους συμμετοχής του διοργανωτή όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.adventureclub.com.gr

συνοδοι εξορμησησ

Διεθνής Οδηγός Βουνού

babis
Marinidis

  • Mountain Guide
  • IFMGA | UIAGM | IVBV

Mountain Leader

Ilias
tsatsaronis

  •  Mountain Leader -Διοργανωτής
ADVENTURE CLUB

ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ADVENTURE CLUB

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

+30 6941 430681

 

Available from 09:00 – 21.00

Address Sarantaporou 73, Cholargos,  15561, Athens, Greece

E-mail: contact@adventureclub.com.gr