ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σπήλαια στην Αττική !! Τα καλά κρυμένα μυστικά της !!!

Η Αττική, αν και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την Αθήνα, δεν παύει να είναι ένας τόπος με αξαιρετικές φυσικές ομορφιές, πολλές από τις οποίες είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό, ακόμη και στους κατοίκους της περιοχής.

Από τις λιγότερο γνωστές φυσικές ομορφιές της Αττικής είναι τα σπήλαιά της. Και αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο καθώς, δυστηχώς τα περισσότερα, δεν είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΑΝΟΣ

Μεγάλη σπηλιά πάνω από τη χαράδρα της Γκούρας, στην Πάρνηθα. Στην αρχαιότητα σε αυτή τη σπηλιά λατρευόταν ο θεός Παν (και πιθανώς και ο Ασκληπιός και οι Νύμφες). Στα δεξιά της εισόδου υπάρχουν λαξευτοί πίνακες στο βράχο για την τοποθέτηση αφιερωμάτων. Εδώ είχε βρεθεί και επιγραφή που μαρτυρούσε το αρχαίο όνομα της χαράδρας (Κελαδών) και του θεού που λατρευόταν (Παν)>

Η είδοδος οδηγεί σε μεγάλη ανηφορική αίθουσα, ενώ από υπερυψωμένο πέρασμα οδηγούμαστε σε δεύτερη αίθουσα, όπου υπάρχει μεγάλη λιθωματική λεκάνη. Το δάπεδο της πρώτης αίθουσας είναι σκεπασμένο σε μεγάλο μέρος του από πετρωμένες ροές (goors), οι οποίες έχουν σχηματίσει στο κέντρο του σπηλαίου μεγάλες λιθωματικές λεκάνες. Σε μια από αυτές ο Ι. Πετρόχειλος βρήκε το 1952 πολλά Niphargus (τυφλά υδρόβια αμφίποδα).

Το σπήλαιο ονομάζεται και ΛΥΧΝΟΣΠΗΛΙΑ λόγω του μεγάλου αριθμού λυχναριών (περίπου 2.000) που βρέθηκαν, μαζι με πολλά άλλα αντικείμενα, χάλκινα νομίσματα και ιατρικά εργαλεία.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΟΥΤΟΥΚΙ

Το Σπήλαιο Κουτούκι είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο του νομού Αττικής και ένα από τα πλουσιότερα σε διάκοσμο. Ήταν άγνωστο στους ανθρώπους, καθότι ερμητικά κλειστό επί εκατομμύρια χρόνια. Μια ρωγμή του πετρώματος στην οροφή του σπηλαίου, που προκλήθηκε από τεκτονικά αίτια, άνοιξε την πρώτη δίοδο προς το φως και δημιούργησε ταυτόχρονα την ευκαιρία ανακάλυψής του: το 1926 πέφτει μέσα ένα πρόβατο, που στέκεται τυχερό και μένει ζωντανό. Το βέλασμά του τραβάει την προσοχή του τσοπάνη, που φέρνει έναν πηγαδά για να βγάλουν το πρόβατο. Η είδηση της εύρεσης ενός μεγάλου σπηλαίου με εκπληκτικό διάκοσμο διαδίδεται και πρώτος το εξερευνά, δύο χρόνια αργότερα η δημοσιογράφος Δ. Χατζόπουλος. Η συστηματική εξερεύνηση και χαρτογράφηση έγινε το 1954 από το ζεύγος Πετροχείλου.

Το σπήλαιο αποτελείται από μια μοναδική αλλά μεγάλη αίθουσα, διαστάσεων 60χ60μ. Λιθωματικά παραπετάσματα, κολώνες και βυθίσμτα δημιουργούν πολλαπλούς κάθετους και οριζόντιους χώρους με μεγάλη ποικιλία σχηματισμών και χρωματισμών.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΝΥΜΦΟΛΗΠΤΟΥ

Αν και δεν παρουσιάζει σπηλαιολογικό ενδιαφέρον, είναι χωρίς αμφιβολία το σημαντικότερο σπήλαιο του Υμηττού λόγω της αρχαιολογικής αξίας του. Πρόκειται για κάθτο καρστικό βύθισμα με μικρό άνοιγμα ( η είσοδος έχει διαστάσεις 5x2m και η κάθοδος γίνεται σε σκαλοπάτια λαξεμένα πάνω σε σταλακτίτη). Η κύρια αίθουσα του σπηλαίου έχει μήκος 26m και πλάτος 32m με μέγιστο ύψος 10m και χωρίζεται σε δύο τμήματα από ένα τοίχο από σταλακτίτες. Στο τέλος της μικρότερης αίθουσας υπήρχε μικρή πηγή, που δεν αναβλύζει πλέον. Όλο το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο από τον γλύπτη Αρχέδημο με παραστάσεις και μορφές.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ

Σημαντικό σπήλαιο, όπου εντοπίστικαν ίχνη προϊστορικής κατοίκησης. Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος κατοίκησης καθ’ όλη τη Νεολιθική περίοδο (αρχές 5ης έως τέλος 4ης χιλιετίας π.Χ.). Ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών εντόπισαν λιθόστρωτα δάπεδα με πυρές, κεραμική και εργαλεία. Σημαντικός αριθμός από λίθινα και πήλινα ειδώλια δείχνουν ότι το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε από τα κλασικά έως τα ελληνιστικά χρόνια ως ιερό, πιθανότατα – όπως και όλα τα ανάλογα σπήλαια – αφιερωμένο στον Πάνα και τις Νύμφες !!!

Το σπήλαιο έχει ύψος περίπου 10m, μήκος 50m και πλάτος 20m. Ο διάκοσμος του περιλαμβάνει δύο μεγάλες σταλαγματικές σειρές καθώς και ένα ομπρεολοειδή σχηματισμό. Του δόθηκε η ονομασία ΛΕΟΝΤΑΡΙ γιατί, σύμφωνα με το θρύλο, στη σπηλιά ζούσε ένα φοβερό λοντιάρι και προξενούσε μεγάλες καταστροφές στις γύρω περιοχές. Ο θρύλος συμπληρώνει ότι το λιοντάρι εξολοθρέφτηκε από τον Άγιο Νικόλαο, που το μαρμάρωσε και το έστησε μπροστά σ την εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Κάντζας. Ο θρύλος αναφέρεται στο γεγονός της εύρεσης του γιγαντιαίου μαρμάρινου λιονταριού μπροστά στο ναό. Το λιοντάρι από το 1966 έως το 1969 φυλασσόταν στο προαύλιο του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών !!

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΦΑΙΑΣ

Το σπήλαιο αυτό που βρίσκεται στο όρος Αιγάλεω στο Χαϊδάρι, ανακαλύφθηκε μόλις πριν λίγα χρόνια – το 2008, μετά από ενέργειες των κατοίκων της περιοχής και της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας (ΕΣΕ).

Η είσοδος είναι μικρή, κάπως στενή και κατηφορική στα πρώτα μέτρα της. Κατεβαίνοντας στο δεύτερο επίπεδο υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα που εκτόε από σταλακτίτες υπάρχουν και ρίζες δένδρων που κρέμονται από την οροφή και καταλήγουν στο δάπεδο. Το σπήλαιο είναι μεγάλο, ευρύχωρο. Σταλακτιτικές κολώνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες, λιθωματικές λεκάνες, κουρτίνες, ελικτίτες και εκκεντρίτες συνθέτουν πολυεπίπεδο σκηνικό, με πρωταγωνιστές το νερό και τον βράχο.

Εκκατομύρια χρόνια το νερό, σταγόνα – σταγόνα σμίλεψε το βράχο και έπλασε την ομορφιά. Παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η σεισμικότητα της περιοχής αλλά και η φύση των πετρωμάτων δημιούργησαν αυτά τα κοιλώματα και οι διαβρωμένοι βράχοι σχημάτισαν την αξιοθαύμαστη αυτή φυσική διακόσμηση του σπηλαίου. Στην τελευαταία αίθουσα υπάρχουν επίσης μοναδικής ομορφιάς ελικτίτες.

αναλυτικα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 4-6 ώρες

ΠΕΡΙΟΔΟΣ: όλο το χρόνο (εξαρτάται πάντα από τις καιρικές συνθήκες)

ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ:

 • Άνετα ρούχα και παπούτσια
 • Μία δεύτερη αλλαξιά (στην περίπτωση που λερωθούν)
 • Καπέλο ή σκούφο (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες)
 • Αδιάβροχο μπουφάν (για τις βροχερές ημέρες)
 • Μικρό σακίδιο πλάτης
 • Παγούρι με νερό
 • Snack (προαιρετικά)
 • Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας της παρακάτ φόρμα συμμετοχής, με e-mail στο contact@adventureclub.com.gr, με μήνυμα στη σελίδα μας ADVENTURE CLUB HELLAS στο facebook ή καθημερινές από τις 09.00-21.00 στο τηλέφωνο 6941430681, ώστε να γίνει η κράτηση θέσης.
 • Η κράτηση επιβεβαιώνεται με την κατάθεση της προκαταβολής 50% του συνολικού ποσού τις επόμενες 4 ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση η θέση απελευθερώνεται.
 • Εξόφληση υπολοίπου  την ημέρα έναρξης της εκδρομής.
 • Aπό 8 ετών και άνω
 • Bασική φυσική κατάσταση 

Λογαριασμοί Κατάθεσης

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR12 0172 0400 0050 4009 3094 964

VIVA WALLET: GR6370100000000173975819374

ΕΘΝΙΚΗ: GR4901101570000015764615736

Δικαιούχος: ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗΣ ΗΛΙΑΣ

Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας. Για την καλύτερη διοργάνωση της εκδρομής μας, σας παρακαλούμε ολοκληρώστε την εγγραφή σας καταθέτοντας άμεσα την προκαταβολή 50%.

ΤΙΜΕΣ (συμπεριλαμβάνουν το νόμιμο ΦΠΑ 24%)

 • 55€ κατ’ άτομο, 2-4 άτομα
 • 35€ κατ’ άτομο, 5-9 άτομα
 • 25€ κατ’ άτομο, 10-15 άτομα

Για τους μικρούς μας φίλους από 8-14 ετών 50% έκπτωση

Send Us your Inquiry

Please fill out the following form as completely as possible and use the comment field for your individual requests. The fields marked with * are required.

Phone: +30 6941430681
Email: contact@adventureclub.com.gr
Sarantaporou 73, 15561, Xolargos, Athens, Greece
MON-FRI 09:00 - 21.00
Explore Escape Experience, Outdoor Activities, anyoning, Scuba Diving, Hiking, Trekking,Survive, Seminars, Kids Activities, Mountaineering, Via Ferrata, Caving, Explore, Rafting, Ski, First Aid, Extreme Sports, Greece, Holidays, Adventure Sports, Activities, Team Building Activities
ADVENTURE CLUB HELLAS - TRIP ADVISOR