Coming soon ...

Ένα ταξίδι στο παρελθόν !!

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΥΣΤΡΑ – ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΥΣΤΡΑ

ΜΥΣΤΡΑΣ

Η βυζαντινή καστροπολιτεία του νότου

Η καστροπολιτεία του Μυστρά στους πρόποδες του Ταϋγετου, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Σπάρτης, αποτελεί ολόκληρη ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και έναν τόπο ιδιαίτερο, με μια ένταση και μια ομοφιά μοναδική. Από τη μία, η αρτιότητα του ως μεσαιωνικού οικιστικού συνόλου και από την άλλη η αίσθηση που δημιουργεί αυτός ο εγκατελειμένος σήμερα ερειπιώνας τον κατατάσσουν στους χώρους εκείνους που, για να τυς γνωρίσει κανείς, απαιτούν κάτι παραπάνω από ένα απλό ταξίδι. 

Χτσμένη πάνω στο απότομο ύψωμα του “Μυζήθρά”, η ομώνυμη πόλη – Μυζηθράς ή Μυστράς – έγινε κάστρο θρυλικό γιαολόκληρη την περιοχή, με πολυτάραχη ιστορία. Με πυρήνα το αρχικό φράγκικο οχυρό των Βιλλεαρδουίνων στην κορυφή του έλεγχε όλες τις φυσικές προσβάσεις, η καστροπολιτεία του Μυστρά γνώρισε μέρες δόξας και είχε συνεχή ιστορικό βίο, μέχρι την οριστική εγκατάλειψη της τον 20ο αιώνα.

 

Η σημασία της, ωστόσο, μόλις τον  19ο αιώνα άρχισε να αναγνωρίζεται, κυριώς εξαιτίας μιας σύγχυσης των περιηγητών που την επισκέφτηκαν κατά καιρούς: η πόλη είχε ταυτιστεί με στην αρχαία Σπάρτη, όχι μόνο του Λυκούργου αλλά κι εκείνη του Μενέλαου. Μέσα σε έναν … αρχαιολατρικό παροξυσμό, η πραγματική ιστορία ξεχάστηκε εντελώς, Μόλις ον 19ο αιώνα οι συστηματικές έρευνες Γάλλων κυριώς επιστημόνων στο χώρο αποκατέστησαν την ιστορική αλήθεια και έδωσαν την  αφορμή για μια διαφορετική αποτίμηση του Μυστρά, ως ορόσημου στην πορεία του νέου ελληνισμού!

Λίγο το μέγεθος της Καστροπολιτείας, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα μεγάλο χωριό με τα σημερινά δεδομένα, και λίγο η έλλειψη πολυδιαφημισμένων τουριστικών προορισμών γύρω της, την καθιστούν ένα γεμάτο, όσο και εξαιρετικά ενδιαφέρον προορισμό απο μόνη της. 

Το αντιλαμβάνεσαι ήδη από την πρώτη στροφή του δρόμου από την οποία την αντικρίζεις για πρώτη φορά. Ένας ψηλός, απόκρημνος λόφος, που θα τον έλεγες βράχο αν δεν ήταν τόσο πράσινος, και που μοιάζει φτιαγμένος για να στεφανώνεται από κάστρο, είναι η πρώτη εικόνα της, κι αυτή που χαράσσεται πιο βαθιά στη μνήμη. Όσο και αν προσπαθήσεις, δεν μπορείς να τον φανταστείς χωρίς τα πέτρινα κτίσματα που στολίζουν αμέτρητα σημεία του.

Τα κτίσματα αυτά, εντυπωσιακά καλοδιατηρημένες βυζαντινές εκκλησίες στην πλειοψηφία τους, αλλά και παλάτια, σπίτια, γεφυράκια και κάστρο, αφηγούνται την ιστορία μιας πολιτείας που γνώρισε σπουδαία ακμή ως πρωτεύουσα του βυζαντινού δεσποτάτου του Μορέως, πλούτισε από το εμπόριο με Ανατολή και Δύση και έστεψε βασιλιά τον τελευταίο αυτοκράτορα, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Τρεις φορές κατακτήθηκε, από Τούρκους, Ενετούς και ξανά Τούρκους, από το 1460 μέχρι να αποτελέσει ένα από τα πρώτα μέρη της Ελλάδας που απελευθερώθηκαν το 1821

Η Καστροπολιτεία έχει δύο εισόδους. Η πρώτη που συναντάμε είναι η κύρια είσοδος, αυτή που οδηγεί στο νότιο τμήμα της. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Μητρόπολη, όπου στέφθηκε αυτοκράτορας στις 12 Μαρτίου 1449 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, τον ναό της Οδηγήτριας, οι τοιχογραφίες του οποίου χρονολογούνται από το 1312, το μοναστήρι της Παντάνασσας που φιλοξενεί σήμερα έξι καλόγριες, και η διακόσμηση του οποίου εμπνέεται από την γοτθική τέχνη, και την Περίβλεπτο, με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες.

Ακριβώς δίπλα στη Μητρόπολη, ειδική μνεία αξίζει το μικρούλι Μουσείο του Μυστρά, το οποίο θα σας εντυπωσιάσει αν έχετε συνηθίσει τα μάλλον παραμελημένα μουσεία της επαρχίας. Εντυπωσιακά σχεδιασμένο, με τεράστια, φλούο πλεξιγκλάς να συνοδεύουν τα εκθέματα και να περιγράφουν την καθημερινότητα, το εμπόριο και τις τέχνες στον Μυστρά της βυζαντινής περιόδου. Ανάμεσα στα εκθέματα, ξεχωρίζουν τα κοσμήματα, οι επίσημες ενδυμασίες και η κόμη μιας ευγενούς που σώζεται ατόφια, τα χειροποίητα Ευαγγέλια με τους καλλιγραφικούς στίχους και η αναπαραγωγή ενός φορέματος της εποχής και των υποδημάτων που το συνόδευαν.

Εντυπωσιακά σηματοδοτημένος είναι και ο υπόλοιπος αρχαιολογικός χώρος, με πινακίδες που αναλύουν τη διάταξη της Καστροπολιτείας, την καθημερινότητα, τις θρησκευτικές λειτουργίες, τις μάχες, το εμπόριο και τους στενούς δεσμούς με την Κωνσταντινούπολη.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα αξιοθέατα που θα επισκεφθείτε και οι ιστορικές γνώσεις που θα αποκομίσετε από την περιήγησή σας στο νότιο τμήμα της Καστροπολιτείας: είναι, πολύ περισσότερο, η αίσθηση ότι περπατάτε σε ένα ολοζώντανο μνημείο, το οποίο αυτήν την εποχή ευωδιάζει από λουλούδια και πρασινίζει από πυκνή βλάστηση, που θα σας αφήσει τις εντονότερες αναμνήσεις από την επίσκεψή σας στον Μυστρά.

Η διαδρομή, όμως, στο λιθόκτιστο μονοπάτι που ελίσσεται ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και η μαγευτική θέα από την κορυφή του λόφου στον κάμπο της Σπάρτης θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω.

Στο επάνω τμήμα του λόφου βρίσκονται, εκτός από το κάστρο, ο εντυπωσιακός ναός της Αγίας Σοφίας, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, αλλά και τα παλάτια των δεσποτών.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ

Ιστορικό

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού άνοιξε για το κοινό στα τέλη του 2002. Στεγάζεται στο κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Σπάρτης (ΗΕΣ), στην καρδιά της Λακωνίας, μιας από τις κύριες ελαιοπαραγωγούς περιοχές της χώρας μας. Λειτουργεί υπό την ευθύνη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς για τα επόμενα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του.

Το κτήριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας Σπάρτης 

Το κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Σπάρτης, που ανήκε στο Δήμο Σπάρτης, είναι χαρακτηριστικό ελληνικό βιομηχανικό κτίσμα της περιόδου του Μεσοπολέμου.

Η μετατροπή σε Μουσείο

Ο Δήμος Σπάρτης παραχώρησε το κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Σπάρτης στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με σκοπό να δημιουργηθεί το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού. Το έργο εντάχθηκε στα Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου και χρηματοδοτήθηκε από το Β’ & Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Το κτήριο ανακαινίστηκε ριζικά. Διατηρήθηκε μόνο η κύρια (βόρεια) όψη, η οποία και ενσωματώθηκε σε μια σύγχρονη κατασκευή. Το ευρηματικό αρχιτεκτονικό κέλυφος προσαρμόστηκε στις μουσειολογικές επιταγές ενός πρωτοποριακού μουσείου. Το νέο κτίσμα παραπέμπει σε βιομηχανικά κτήρια και δημιουργεί οπτικές φυγές προς τον περιβάλλοντα χώρο, τον γειτονικό ελαιώνα και τον Ταΰγετο.

Με ανάλογες προδιαγραφές κατασκευάστηκε και η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μουσείου. Φιλοξενεί δραστηριότητες που τονώνουν την πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας και της περιφέρειας (οργάνωση συνεδρίων, περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, κ.λπ.)

Σήμερα, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού αποτελεί ζωντανό οργανισμό που συμβάλλει σημαντικά στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.

Το 2004, το Μουσείο κέρδισε το πρώτο βραβείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, στον διαγωνισμό «Βραβεία Αρχιτεκτονικής», κατηγορία «Έργα του Δημοσίου».

Το Μουσείο

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, σας ταξιδεύει στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. 

Στόχος του Μουσείου είναι να φωτίσει την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με την ταυτότητα του τόπου μας, και γενικά με τον μεσογειακό χώρο. Η ελιά και το λάδι παρουσιάζονται εδώ από διαφορετικές οπτικές γωνιές: οικονομία, διατροφή και χρήσεις, θρησκευτική λατρεία, τέχνη και τεχνολογία.

 Τι θα δείτε;

Στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη έχετε την ευκαιρία να δείτε τις πρώτες μαρτυρίες για την παρουσία της ελιάς και την παραγωγή του λαδιού στον ελλαδικό χώρο: 

 • Σπάνια απολιθωμένα φύλλα ελιάς, 50.000-60.000 ετών, από τη Σαντορίνη, τα παλαιότερα ευρήματα που αποδεικνύουν την παρουσία ελαιόδενδρου στην Ελλάδα
 • Πινακίδες Γραμμικής Β του 14ου αιώνα π.Χ.  (ακριβή αντίγραφα), με τις  πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την ελιά και το λάδι 

Σε κάθε ιστορική περίοδο θα διαπιστώσετε τη συμβολή της ελιάς και του λαδιού στην οικονομία και στην καθημερινή ζωή: διατροφή, φροντίδα του σώματος, αλλά και ξεχασμένες πια χρήσεις, όπως ο φωτισμός. 

Θα δείτε ακόμα πώς η ελιά προσλαμβάνει συμβολική διάσταση στη μυθολογία, τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων. 

Δείγματα αρχαίας και σύγχρονης τέχνης καταδεικνύουν ποια είναι η θέση της ελιάς στην τέχνη και πώς υπήρξε, και παραμένει, συνεχής πηγή έμπνευσης για τους έλληνες καλλιτέχνες. 

Στον κάτω όροφο παρακολουθήστε την εξέλιξη της τεχνολογίας παραγωγής του ελαιολάδου από την αρχαιότητα έως την πρωτοβιομηχανική περίοδο. Εδώ θα δείτε: 

 • Ακριβή αντίγραφα από  προϊστορικό,  ελληνιστικό και βυζαντινό ελαιοτριβείο
 • Εντυπωσιακό ξύλινο διπλό πιεστήριο με βαρούλκο από το γειτονικό Ξηροκάμπι
 • Ελαιοτριβείο από τη Λευκάδα, που τεκμηριώνει την επιβίωση της ζωοκίνησης κατά τον 20ό αιώνα
 • Μακέτες που αναπαριστούν τη λειτουργία μηχανοκίνητων ελαιοτριβείων

Μια άλλη ενότητα είναι αφιερωμένη στη σαπωνοποιία, οικιακή και βιομηχανική: από το μεγάλο χαρανί, που ακόμη το χρησιμοποιούν οι παλιές νοικοκυρές για να κάνουν σαπούνι, στα σαπουνοκάζανα των βιομηχανιών.

Ενδιαφέροντα για τα παιδιά 

Οι μικροί επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν τρία παλαιά ελαιοτριβεία

 • Προϊστορικό ελαιοτριβείο
 • Ελληνιστικό ελαιοτριβείο
 • Βυζαντινό ελαιοτριβείο 

Μπορούν επίσης να παρατηρήσουν μεγάλες κινούμενες μακέτες,  που αναπαριστούν μηχανοκίνητα ελαιοτριβεία:

 • Υδροκίνητο ελαιοτριβείο
 • Ατμοκίνητο ελαιοτριβείο
 • Πετρελαιοκίνητο ελαιοτριβείο

το προγραμμα μασ

 • Σημείο συνάντησης: πλατεία Συντάγματος, απέναντι από το ξενοδοχείο Αμαλία.
 • Ώρα συνάντησης: 07.15
 • Ώρα αναχώρησης: 07.30

Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στο σημείο συνάντησης, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην αναχώρηση μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα

 

29,00€ / τιμή κατ’ άτομο

Στην τιμή περιλαμβάνεται:

 • Μεταφορά με πούλμαν από Αθήνα, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή
 • Φωτογραφικό υλικό
 • Συνοδοί
 • Ξενάγηση στον Μυστρά, μουσείο Ελιάς από τοπικό διπλωματούχο ξεναγό
 • Οργάνωση και συντονισμός από την Adventure Club

Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται:

 • Τα τρόφιμα & τα ποτά
 • Οτιδήποτε άλλο δεν αναφέρεται παραπάνω
 • Το νόμιμο φπα 24%

Τα εισιτήρια για :

 • Μυστρά:  ΟΛΟΚΛΗΡΟ: 12.00€  ΜΕΙΩΜΕΝΟ: 6,00€ κατ’ άτομο
 • Μουσείο Ελιάς: 02,00€ κατ’ άτομο

Προσοχή: 

Οι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου ή ελευθέρας εισόδου καθορίζονται στο ΦΕΚ 2666/Β΄/1.7.2019, όπως αυτό τροποποιήθηκε ως προς τα άρθρα 2 και 3 με το ΦΕΚ 3976/Β΄/31.10.2019.

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας τις όποιες πιστοποιήσεις / αποδεικτικά ώστε να έχετε μειωμένο ή ελεύθερη είσοδο

 • Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
 • Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας της παρακάτ φόρμα συμμετοχής, με e-mail στο contact@adventureclub.com.gr, με μήνυμα στη σελίδα μας ADVENTURE CLUB HELLAS στο facebook ή καθημερινές από τις 09.00-21.00 στο τηλέφωνο 6941430681, ώστε να γίνει η κράτηση θέσης.
 • Η κράτηση επιβεβαιώνεται με την κατάθεση της προκαταβολής 50% του συνολικού ποσού τις επόμενες 4 ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση η θέση απελευθερώνεται.
 • Εξόφληση υπολοίπου το αργότερο μέχρι και 15 ημέρες πρίν από την ημέρα έναρξης της εκδρομής.
 • Επιστροφή ολόκληρου του χρηματικού ποσού για ακύρωση συμμετοχής μπορεί να γίνει μέχρι και 21 ημέρες πριν από την ημέρα έναρξης της εκδρομής.
 • Επιστροφή 60% του χρηματικού ποσού (παρακράτηση προκαταβολής 40%) για ακύρωση συμμετοχής μπορεί να γίνει μέχρι και 14 ημέρες πριν από την ημέρα έναρξης της εκδρομής.
 • Σε διαφορετική περίπτωση δε γίνεται επιστροφή λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής.

Λογαριασμοί Κατάθεσης

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR12 0172 0400 0050 4009 3094 964

VIVA WALLET: GR6370100000000173975819374

ΕΘΝΙΚΗ: GR4901101570000015764615736

Δικαιούχος: ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗΣ ΗΛΙΑΣ

Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας. Για την καλύτερη διοργάνωση της εκδρομής μας, σας παρακαλούμε ολοκληρώστε την εγγραφή σας καταθέτοντας άμεσα την προκαταβολή 50%.

Make a reservation